Madalina Albu NLP Trainings

Comunicare

Comunicarea este definită ca actul de a transfera informații despre experiențele noastre către o altă persoană, un loc sau grupuri de oameni. Când ne gândim la comunicare, ne gândim imediat la cuvinte. Oricât de importante ar fi (și chiar sunt), cuvintele reprezintă doar 7% din comunicarea noastră, conform studiilor celebre ale lui Albert Mehrabian (în principal Mehrabian & Ferris, 1967; și Mehrabian &; Wiener, 1967).

O altă sursă importantă este studiul numit “Kinesics and Communication”, de Ray Birdwhistell de la Universitatea din Pennsylvania, care a concluzionat, de asemenea, că doar 7% din comunicarea noastră este reprezentată de cuvinte. De asemenea, potrivit lui Birdwhistell, procentul de 7% este tot ceea ce avem pentru a comunica de la persoană la alta folosind cuvinte – și totuși acestea sunt vitale.

Fiecare ființă umană are un simț care îi reprezinta stilul de comunicare. În NLP numim acest lucru sistem reprezentational preferat. Sistemele de reprezentare de bază includ:

Vizual

Bazat pe simțul văzului

Auditiv

Bazat pe simțul auzului

Kinestezic

Bazat pe sentimentul de sentiment și senzație

Auditiv-digital

Bazat pe auto-vorbire

NLP ne arată, de asemenea, cum să devenim maeștri în comunicare învățând cum să ne adresăm fiecărei persoane în funcție de modalitatea preferată. Oamenii vizuali sunt atrași de mesaje care folosesc imagini vizuale și subliniază aspectul vizual al unui produs sau serviciu. O persoană cu un sistem primar de reprezentare auditivă va răspunde la tonalitatea și calitatea sunetelor care îi plac cel mai mult. Dacă vorbești prea încet sau prea repede, dacă cuvintele tale sunt prea vizuale, prea abstracte sau prea orientate spre sentimente, ele se vor deconecta și, prin urmare, nu vor auzi mesajul tău.
În NLP, aflăm, de asemenea, că persoanele al căror sistem de reprezentare preferat este kinestezic tind să vorbească destul de rar și preferă mesajele care sunt livrate într-un stil mai lent și mai relaxat. Ei vor deveni rapid absenți sau incapabili să vă înțeleagă dacă prezentați prea multe imagini, sunete sau idei abstracte. Oamenii auditiv-digitali gândesc și vorbesc în idei abstracte și sunt atrași de idei abstracte. Ei compară cuvintele tale cu cuvintele, ideile și conceptele din capul lor și le pun împreună pentru a vedea dacă au sens sau nu.

Bazându-ne pe sistemul reprezentațional preferat , în NLP putem descoperi:

Înțelegerea și aplicarea acestui set complex de aspecte este motivul pentru care abilitățile bune de comunicare sunt atât de dorite de angajatori, lideri, prezentatori și oameni de afaceri din întreaga lume: comunicarea clară și eficace este extrem de dificilă fără pregătire. Acestea sunt doar câteva dintre modalitățile prin care NLP ne poate ajuta nu numai să comunicăm în așa fel încât să fim înțeleși, ci și cum să-i înțelegem pe ceilalți fără prejudecăți, idei preconcepute și dogme.

*adaptat dupa nlpcoaching.com și The Tad James Co.

Scroll to Top